Hirvijärven kierros on Laipanmaan reiteistä pisin ja tarjoaa myös monipuolisimmat maastot ja hienoimmat maisemat kulkijoilleen. Reitin varrella on kallioita, metsälampia, suoalueita ja kaunista suomalaista talousmetsää. Pituudeltaan noin 12 kilometrin reitti on hyvä päiväretkikohde, jonka ehtii kiertää, vaikka pysähtyisi maisemia katselemaan pidemmäksikin aikaa.

Pituus: noin 12 kilometriä

Kesto: noin 5 tuntia

Reittimerkinnät: Reitti on merkitty muiden Laipanmaan reittien tavoin sinipäisillä merkkipaaluilla ja vaihtelevasti myös sinisillä kuitunauhoilla tai maalijäljillä.

Soveltuvuus: Reitti soveltuu kaikentasoisille retkeilijöille. On kuitenkin huomioitava, että polku on paikoitellen kivikkoinen ja Iso Hirvijärven rannalla on jyrkät ja pitkät rappuset.

Hirvijärven kierroksen kuvaus

Paras lähtöpaikka Hirvijärven kierrokselle on Pihtilammella, josta löytyy pysäköintitilan lisäksi laavu nuotiopaikalla, erillinen nuotiopaikka ja siisti kompostoiva ulko-wc. Pihtilammen alue on uskomattoman kaunis, varsinkin ilta-auringon aikaan ja sen ympäristössä on mukava ulkoilla, vaikka ei itse kierroksille lähtisikään.

Hirvijärven kierroksen voi kiertää kumpaan suuntaan tahansa, mutta tässä esittelyssä kiertosuunta on myötäpäivään. Reitti on muiden Laipanmaan reittien tavoin merkitty sinipäisillä reittitolpilla ja paikoin myös sinisillä maalitäplillä.

Pitkospuilta Iso Hirvijärven rantaan

Reitti alkaa nuotiopaikan luota pitkospuilla ja metsätien ylityksen jälkeen sukelletaan vanhempaan metsään. Reitti jatkuu vuoroin pitkospuilla ja vuoroin polkua pitkin. Pienen kävelyn jälkeen tullaan Sadinlammen rantaan, jonka sanotaan olevan ”yhtä syvä kuin pitkäkin”.

Kun lammelta jatketaan eteenpäin, on polulla myös lyhyitä jyrkkiä ja kallioisia nousuja, jotka kostealla säällä saattavat olla liukkaita. Vajaan kilometrin kohdalla on tehty hakkuu ja on seurattava tarkemmin reittitolppia, koska polun näkyvyys saattaa olla paikoin heikko. Aukean laidalta saattaa nähdä jo Iso Hirvijärven, jota kohti polku alkaa laskea läpi aukean. Lähestyttäessä järveä polku laskee todella jyrkästi ja rinteeseen on rakennettu rappuset helpottamaan laskeutumista. Soukkionlahden rannasta löytyy alueen infotaulu ja tästä kohtaa haarautuu myös Haltian reitti, joka on pituudeltaan noin 2,5 kilometriä ja kulkee metsäpolkuja ja – teitä pitkin kohti Haltian kylää.

Nousuja, laskuja ja vaihtelevaa maastoa

Kun lähdetään kulkemaan lahden rannasta reittiä eteenpäin, on edessä jyrkkä nousu, johon on rakennettu tukevat ja pitävät rappuset. Mäen laelta on hieno näkymä alas järvelle ja sieltä polku jatkuu jälleen nousujohteisena kohti Korppivuorta. Korppivuorelta on huikean kauniit maisemat kohti Iso Hirvijärveä ja ympärillä avautuvaa Laipanmaata. Tästä reitti jatkuu järveä mukaillen. Vuoroin maastossa on nousuja ja laskuja. Ympäristö on paikoin kuusimetsää, paikoin vallalla ovat lehtipuut ja pohjalla saniaiset.

Vajaan neljän kilometrin kohdalla tullaan suoalueelle, jossa suopursujen kukinnan aikaan on upea tuoksu. Suon jälkeen tullaan kivikkoisemmalle alueelle ja kohta mäntytaimikkoon, jonka pohjassa kasvaa runsaasti kanervaa. Taimikon jälkeen kuljetaan kumpuilevassa maastossa eri-ikäisten metsätilkkujen läpi, kunnes noin viiden kilometrin kohdalla tullaan tielle, jota jatketaan oikealle. Tietä kävellään vajaa puoli kilometriä, kunnes siitä erkanee polku vasemmalle Vähä Hirvijärven puolelle. Vaihtoehtoisesti voi jatkaa myös tietä pitkin.

 Polku kulkee Vähä Hirvijärven rantaa noin puoli kilometriä ja kaartaa sitten oikealle, josta jatkuu nousevana ja kulkee Tulivuoren sivuitse ja palaa jälleen samalle tielle, jolta aiemmin poikettiin. Tietä kävellään risteykseen asti, josta löytyy jälleen alueen opastaulu.

Puolivälin paussi Ruokojärven laavulla

Tästä risteyksestä voi valita kaksi eri reittiä; joko kävellä lähes suoraan risteyksen yli ja liittyä luontopolulle kohti Rajalan kämppää tai valita oikealle jatkuvan metsätien, joka myös myöhemmin liittyy Laipanmaan luontopolkuun. Tässä kuvauksessa valitaan jälkimmäinen ja lähdetään kulkemaan kohti Ruokojärven laavua ja puolenvälin taukopaikkaa. Kävellään melko pitkään metsätietä ja lopulta poiketaan oikealle metsäpolulle, jota kuljetaan, kunnes tullaan jälleen metsätielle. Tästä lähdetään vasemmalle ja kohta jo saavutaankin opasteelle ja Ruokojärven laavulle, jossa on mukava pitää taukoa ja nauttia eväitä nuotion ääressä.

Metsäteitä Pihtilammelle

Laavulta palataan takaisin metsätielle ja jatketaan sitä noin puolen kilometrin verran vasemmalle, kunnes polku poikkeaa metsään oikealle. Tällä osuudella on pieniä nousuja ja laskuja, mutta myös tasaista. Maisemat ovat vaihtelevasti eri metsätyyppejä.

Kun saavutaan jälleen metsätien laitaan, on risteyksessä opastekyltti, jonka mukaan käännytään oikealle ja kävellään tietä pitkin vajaan kilometrin verran. Polku jatkuu tien vasemmalta puolen. Kävellään vajaan kilometrin verran vaihtelevissa maisemissa, ohi eri-ikäisten metsäkaistaleiden ja suomaisten kohtien, kunnes tullaan jälleen metsätielle, jota kuljetaan noin 100 metrin matka oikealle ja käännytään jälleen polulle vasemmalle.

Lähestytään jälleen Pihtilampea ja tästä alkaa ehdottomasti yksi reitin mukavimmista osuuksista. Pitkospuut johdattavat Pihtilammen rantaan ja kuljetaan sillan yli. Polku myötäilee lammen rantaa ja kuljetaan välillä pitkospuita pitkin ja välillä kivikkoista polkua. Ympärillä kasvaa suopursua, jonka kukkiessa tuoksu on myös satumainen. Kallion kylkeen asetetulla penkillä voi huokaista vielä hetken ja ihailla kaunista maisemaa. Tästä on laavulle matkaa noin 500 metriä rantaa pitkin. Laavulla tai nuotiopaikalla voi vielä hengähtää hetken ennen kotimatkaa.

Lots of lakes and ponds in Laipanmaa
Keep your feet dry - walk on the duckboards

Vaatimustaso ja varusteet:

Reitti on pääasiassa helppokulkuista metsäpolkua ja metsätietä. Matkalla on kuitenkin kahdet jyrkät rappuset ja paikoin muitakin jyrkkiä nousuja ja laskuja. Rappusten askelmiin on laitettu karkeaa materiaalia, joka parantaa askelten pitävyyttä silloin, kun rappuset muuten ovat märät. Paikoitellen polku on kivikkoinen.

Kevyet jalkineet ovat riittävät, mutta sateisella ja kostealla kelillä on suositeltavaa valita vedenpitävät ulkoilukengät. Polulle ulottuvat heinät ja varvut kastelevat helposti kenkien lisäksi myös housujen lahkeet. Juurakkoiset ja kivikkoiset osuudet ovat sateella liukkaita ja erityistä varovaisuutta tulee noudattaa ylä- ja alamäissä, joissa on juurakoita ja kiviä. Myös pitkospuut ovat kostealla säällä ja myös monesti kasteen jälkeen hyvin liukkaita.

Kierroksen laavut ja tulentekopaikat

Hirvijärven kierroksen varrella on kaksi laavua ja tulentekopaikkaa, joiden yhteydestä löytyvät myös ulkokäymälät. Ruokojärven laavu sijaitsee hieman sivussa Ruokojärven rannasta ja sopii mainiosti taukopaikaksi tällä reitillä, sillä se on lähellä reitin puoltaväliä.  Pihtilammen laavu ja tulentekopaikka ovat reitin lähtöpaikan yhteydessä ja soveltuvat retkikohteeksi myös silloin, jos haluaa nauttia kauniista luonnosta vain makkaranpaiston verran. Kaivoa Laipanmaassa ei ole käytössä tällä hetkellä, joten juomavesi kannattaa ottaa mukaan.

Laavuissa voi myös yöpyä. Telttailla kannattaa laavujen ympäristössä ja suojata muuta maastoa kulumiselta.