AttachmentKoko
luontopolku.pdf464.52 KB

Laipanmaan luontopolku on noin kolmen kilometrin mittainen rengasreitti Laipan talousmetsäalueella, Rajalan kämpän ja Ruokojärven välimaastossa. Reitin varrella on opastauluja kertomassa alueen lajistosta, historiasta ja metsätaloudesta. Reitti tarjoaa hienoja metsämaisemia esimerkiksi iltapäivän kävelyretkelle ja evästauosta voi nauttia laavulla nuotion ääressä.

Pituus: noin 3 kilometriä

Kesto: noin 1,5 tuntia

Reittimerkinnät: Reitti on merkitty muiden Laipanmaan reittien tavoin sinipäisillä merkkipaaluilla ja vaihtelevasti myös sinisillä kuitunauhoilla tai maalijäljillä.

Soveltuvuus: Sopii myös aloitteleville retkeilijöille. Mutta jyrkkä ja juurakkoinen nousu reitin puolivälin jälkeen saattaa aiheuttaa haasteita.

Laipan luontopolun reittikuvaus

Muiden Laipanmaan polkujen lailla, myös luontopolku sijoittuu hoidettuun talousmetsään. Lähtöpaikkana toimii Rajalan kämppä, josta löytyy pysäköintipaikka autolle ja josta myös pääsee kiertämään muita Laipanmaan reittejä. Luontopolun voi kiertää halutessaan kumpaan suuntaan tahansa, mutta tässä esittelyssä kiertosuunta on vastapäivään, eli reitti aloitetaan palaamalla pieni matka hiekkatietä tulosuuntaan, kunnes sinipäisen reittitolpan kohdalta astutaan vasemmalle metsään.

Historiaa ja vaihtelevia maisemia

Polku kulkee vaihtelevasti läpi nousujen ja laskujen ja alkumatkasta voi pysähtyä Vehmaan savupirtin raunioille tutustumaan entisaikojen Laipanmaan elämään. Polun varrella on 12 metsätaloudesta ja Laipanmaan historiasta ja luonnosta kertovaa opastaulua, jotka tekevät matkasta myös opettavaisen. Polku kulkee läpi eri-ikäisten hoidettujen talousmetsäalueiden, jotka vaihtelevuudellaan pitävät myös mielenkiintoa yllä.

Taukopaikka ennen jyrkempää nousua

Hieman puolivälin jälkeen voi pitää taukoa laavulla, jonka yhteydessä on nuotiopaikka. Laavun jälkeen reitti laskeutuu pitkospuita pitkin Ruokojärven rantaan, jonka ympäristö on soinen ja sieltä voi löytää suoluonnon kasveja, kuten lakan, karpalon tai tupasvillan. Lajistoltaan hyvin rikkaan Laipanmaan metsissä kasvaa niin tutut metsäympäristön kasvit, kuin harvinaisemmatkin lajit, kuten rauhoitettu valkolehdokki.

Ruokojärveltä lähdetään kulkemaan takaisin kohti Rajalan kämppää. Jyrkkä nousu ennen tasaisempaa loppuosuutta on reitin vaativin kohta, mutta ei lainkaan ylivoimainen perheen pienimmillekin. Nousun jälkeen laskeudutaan vanhempaan metsään, jonka pohjaa peittävät paikoin sammaleet ja varvut ja paikoin heinikkoisemmat osuudet. Lopulta tullaan aukean laitaan, josta on enää pieni matka taitettavana Rajalan kämpän pysäköintipaikalle.

Nature all around in Laipanmaa
Finding around is easy - just follow the marking poles

Vaatimustaso ja varusteet:

Reitti voidaan luokitella vaativaksi, mutta se johtuu jyrkästä ja juurakkoisesta noususta, joka alkaa hieman Ruokojärven jälkeen. Tämä nousu voi varsinkin märällä säällä olla varsin liukas, mutta varovaisuutta noudattaen myös lapset pystyvät nousun kiipeämään ja kiertämään koko rengasreitin. Tämän kohdan pystyy myös välttämään siten, että palaa laavulta tuloreittiä takaisinpäin, jolloin reitti soveltuu kaikentasoisille retkeilijöille. Pääasiassa luontopolku on maastoltaan tavallista metsäpolkua ja paikoitellen myös leveää metsäautotietä.

Kevyet jalkineet ovat riittävät, mutta sateisella ja kostealla kelillä on suositeltavaa valita vedenpitävät kengät. Polulle ulottuvat heinät ja varvut kastelevat helposti kenkien lisäksi myös housujen puntit. Juurakkoiset ja kivikkoiset osuudet ovat sateella liukkaita ja erityistä varovaisuutta tulee noudattaa ylä- ja alamäissä, joissa on juurakoita ja kiviä.

Luontopolun laavut ja tulentekopaikat:

Luontopolun varrella on laavu ja tulentekopaikka, jonka yhteydestä löytyy myös ulkokäymälä. Ruokojärven laavu ei sijaitse aivan Ruokojärven rannassa vaan järveltä jatketaan pitkospuita hieman eteenpäin ja laavu on pienen mäen päällä sivummalla. Laavu sijaitsee sopivasti noin reitin puolivälissä. Kaivoa Laipanmaassa ei ole käytössä tällä hetkellä, joten juomavesi kannattaa ottaa mukaan.

Laavulla voi myös yöpyä. Mikäli haluaa viettää yönsä teltassa, kannattaa se pystyttää laavun läheisyyteen ja täten suojata muuta maastoa kulumiselta.

Luontopolun Action Track -rata

Laipanmaan luontopolulta löytyy nyt myös Action Track -rata! Radalla on useita eri rasteja, joilla voit joko lukea tai kuunnella mielenkiintoista tietoa alueesta. Rata on suunnattu erityisesti perheen nuoremmille, mutta rastien tieto on sellaista mikä kiinnostaa varmasti myös muitakin. Radalla ei tarvitse kulkea koko ajan mobiililaite kädessä, sillä laite ilmoittaa sinulle, kun olet lähestymässä rastia.

Toimi näin:

1. Lataa Action Track -sovellus mobiililaitteen Google Playsta tai App Storesta.

2. Etsi aktiviteetteja (Visit Kangasala)

3. Valitse Action Track -rata nimeltä “Laipanmaa”

4. Lataa aktiviteetti

5. Aloita pelaaminen! Seuraa sovelluksen antamia ohjeita.